Skip to content Skip to footer

Tarihçe

Soyyiğit Grubun temelleri, 1962 yılında aile büyüklerinin Soyyiğit Biraderler Kollektif Şirketini kurmalarıyla beraber atılmıştır.

1960’lı yıllarda, Karedeniz bölgesinde sanayi ve tarımın elverişli olmamasının etkisiyle beraber, Trabzon Araklı’dan, Erzurum’a yola çıkan Ali Soyyiğit ve oğlu Hakkı Soyyiğit, Anadolu’nun en eski geleneklerinden biri olan “çerçilik” ile ticaret hayatına adım attılar. Erzurum’da çerçilikle başlayan ticari girişimleri zamanla gelişti ve gıda sektöründeki toptancılık faaliyetleri 1983’ten itibaren İstanbul’a taşındı. Hakkı Soyyiğit ve oğulları toptancılığa ve distribütörlüğe dayalı ticareti bir süre daha devam ettirdikten sonra 1996’da radikal bir karar alarak distribütörlüklerini devrederek, sanayici olmak için kolları sıvadılar.

Bu yeni oluşumla beraber Hakkı Soyyiğit tüm ticari faaliyetlerini oğulları Temel, Mustafa, Fikret ve Aydın Soyyiğit’e devreder. Üçüncü kuşak olan 4 erkek kardeş önce Tekirdağ Hayrabolu’da sıvıyağ rafine işleme tesisi açar ve Aysan markasını alırlar. Aynı yılın sonunda da İstanbul Esenyurt’ta fabrika açarak, toz gıda ve yemek katkıları markası Kent Boringer’i alırlar. 2015 yılında ise Edirne’de yer alan ham yağ işleme tesisini satın alarak yağ tesislerini tek çatı altında birleştirdiler. Çerçilik ile başlayan gıda ticareti 2022 yılında 2,5 milyar lira cirolu bir gıda sanayiciliğine dönüştü. Kısa sürede Soyyiğit Grubun ürünleri 136 ülkeye ihraç edilmeye başlandı ve ihracat alanında da büyük başarı kaydetti.

Halen Hakkı Soyyiğit’in oğulları Temel, Mustafa, Fikret ve Aydın Soyyiğit’in yönetiminde yola devam eden Soyyiğit Grup, bölgesel kalkınmayı destekleyecek yeni yatırımlar yapmaktadır. 2023 yılında Turizm Otelcilik, Sağlık-Turizm ve Akaryakıt sektörlerinde yeni yatırımlar yapmaya karar vermiş. Edirne merkezli olan Soyyiğit Turizm İnşaat A.Ş.’ni kurmuş ve faaliyete geçirmiştir.